• Vaša torba
    Ukupno:
    Pogledaj torbu
Vrati se

Kragna košulje

Izrada kragne je najkomplikovaniji deo u procesu proizvodnje košulje. Kvalitetna košulja ima fišbajne koji se mogu vaditi, međupodstavu i plitak šav zbog udobnosti i održavanja oblika kragne.

 

Okovratnik kragne je parče materijala koje formira unutrašnji deo košulje i vezuje kragnu za košulju. Gornje dugme na košulji je deo okovratnika. Visina okovratnika definiše visinu kragne. Dobra kragna je uvek opšivena oko ivica kako bi bila ojačana i kako bi držala materijal na mestu. Uglavnom se opšivanje kragne radi na 5mm od ivice košulje, a ponekada i 1mm. Vrhovi kragne treba da leže ravno, da se ne gužvaju i ne lome. Kod košulja koje imaju takav tip kragne, fišbajni se nalaze na unutrašnjim delovima vrhova kragne. Oni su ili trajno ušiveni u kragnu ili se mogu vaditi. Prilikom pranja košulje, poželjno je izvaditi fišbajne. Kragne, čiji su vrhovi pričvršćeni dugmadima, uglavnom nemaju fišbajne u sebi.

 

Postoji mnogo stilova kragni i razni stručnjaci insistiraju na tome da razlicitim oblicima lica odgovaraju različite vrste kragni. Naš predlog je da, ukoliko Vam se nosi koso sečena kragna, nosite koso sečenu kragnu, ali ukoliko želite da pratite pravila, evo nekoliko saveta:

 

Ako imate šire lice odlučite se za relativno uske, izdužene kragne koje ce vam izdužiti crte lica, dok oni sa duguljastim licem, po teoriji ,treba da odaberu šire kragne.

 

Ako ćete nositi košulju sa kravatom, vrhovi kragne i dalje treba da dodiruju  front košulje.Kragna sa udaljenijim vrhovima, koja se generalno smatra elegantnijom od uske kragne, ostavlja više prostora za velike čvorove, kao što je pun ili polu Windsor čvor. Širina kragne može biti veoma različita i to od veoma uzanih (na kojima su vrhovi vrlo malo udaljeni) do tradicionalnih engleskih kragni koje su skoro horizontalne.

 

Koji god stil da izaberete, Vaša kragna treba da viri oko jednog centimetra iznad sakoa. Da biste neometano disali i naravno izgledali besprekorno, proverite pravu veličinu kragne tako što ćete staviti dva prsta izmedju vašeg vrata i kragne, kada je i poslednje dugme zakopčano. Ovo su kragne koje Vam mi nudimo:

 

MojKrojac muške Kragne: Visina okovratnika u cm Duzina špica u cm
Klasična sa jednim dugmetom 4,0 7,5
Klasična sa dva dugmeta 4,0 7,5
Klasična sa tri dugmeta 5,5 8,0
Visoka sa dva dugmeta 5,5 8,0
Koso sečena 4,0 7,5
Pričvršćena dugmadima 4,0 8,5
Izdužena 4,0 9,0
Leptir mašna 3,5 5,0
Oficirska 3,5 0,0

 

MojKrojac ženske Kragne: Visina okovratnika u cm Duzina špica u cm
Klasična sa jednim dugmetom 3,0 6,0
Klasična bez dugmeta 3,0 6,0
Oficirska 2,0 0,0
Izduzena bez dugmeta 4,0 8,0
Izduzena sa jednim dugmetom 4,0 8,0
Izduzena sa dva dugmeta 4,0 9,0
Bubi kragna 3,0 5,0
Šal kragna 0,0 0,0

 

ostale slične tekstove možete
pročitati ovde:
Nemate nalog? Registrujte se