• Vaša torba
    Ukupno:
    Pogledaj torbu
Vrati se

Pamučne košulje i pamučne mešavine

Košulje su, uglavnom, napravljene od čistog pamuka ili od pamuka sa primesama sintetičkih materijala. Materijal može biti različite gustine tkanja i što je gustina veća, to je materijal kvalitetniji, a površina materijala finija.

 

Najpoželjnije vrste pamuka (mada ni u kom slučaju nisu jedine dobre) su Pima, Egipatski i sa Šea ostrva. Sve tri potiču od iste biljke, Gossipium Barbadense. Ova biljka ima veoma dugačka vlakna koja se mogu koristiti za izradu finih, jakih niti.

 

Postoji nekoliko tipova tkanja kao što su Broadcloth, Twill, Oxford i sl., ali pre nego što krenemo na njihovo objašnjenje, treba prvo da objasnimo šta je jednostruko (single ply), a šta dvostruko tkanje (double ply).

Svi pamučni materijali za košulje se sastoje od jednostrukog ili dvostrukog tkanja. Jednostruko ili prosto tkanje je osnovni stil tkanja, gde se predivo-weft (1) unakrsno tka u osnovu-warp (2) na način kojim se proizvedi efekat kockica.

Dvostruko tkanje označava materijal u kom su dva prediva isprepletana pre tkanja, a potom čvrsto istkana u osnovu, stvarajući veoma glatku i jaku tkaninu. Ovaj tip materijala je udobniji i često daje svilenkast osećaj prilikom nošenja. Materijali za košulje sa dvostrukim tkanjem su jači i luksuzniji od materijala sa jednostrukim.

Pored čisto pamučnih materijala, postoje i različite mešavine pamuka i elastina, kao i pamuka i poliestera.

Elastin se dodaje u pamuk, radi povećanja elastičnosti tkanine, a  samim tim i njene udobnosti.

Nemate nalog? Registrujte se