• Vaša torba
    Ukupno:
    Pogledaj torbu
Vrati se

Prepoznajte kvalitet košulje

Postoji nekoliko znakova kvalitetne košulje. Neki, kao što su kvalitet materijala ili odgovarajuća veličina, odmah su uočljivi. Drugi, kao što su pozicija dugmadi ili manžetni, ne mogu se primetiti dok košulju ne probate. Treći, možda manje primetni ali veoma bitni, su kvalitet šavova i umetak.

 

Podrazumeva se da je kvalitetna košulja napravljena od čistog pamuka, ali kao i kod drugih materijala postoje velike razlike u tkanju. Pamuk koji je gušće tkan je kvalitetniji sa glatkom površinom finije strukture. Tkanje može biti jednostruko i dvostruko. Dvostruko tkani materijali za košulje su jači i luksuzniji od jednostruko tkanih. Pamučna tkanina visokog kvaliteta daće Vašoj košulji raskošan izgled, u njoj ćete se osećati kao u svili.

 

Proverite šav koji se spušta sa bočnih strana košulje – visokokvalitetne košulje imaju samo jedan red šavova. Ovaj šav je poznat i kao Francuski šav. Francuski šav je znatno čvršći od ostalih šavova i daje čistiji i precizniji izgled.

 

Ručno šivena dugmad, sa nepravilnim bodovima, pokazatelj su visokog kvaliteta.  Ispitajte da li se na rukavu košulje, nekoliko centimetara iznad manžetne, nalazi dugme koje zatvara rukav. Ovo dugme i horizontalno postavljene rupice ukazuju na kvalitetnu izradu košulje.

 

Plitak štep, naročito na kragnama (tkzv. iberštep), siguran je znak kvaliteta i povećava trajnost košulje. Štep na kragni je, uglavnom, udaljen od ivice kragne 5mm, ali može biti udaljen i samo 1mm. Ovaj detalj se povezuje sa košuljama višeg cenovnog ranga.

Nemate nalog? Registrujte se